
Renter og kredit: Inflationen i fokus
Inflationen er i løbet af det seneste halve års tid blevet et tema blandt økonomer. Inflationen er målt på udviklingen i forbrugerpriserne på et absolut set lavt niveau, men let stigende og især i USA. Derfor er den 10-årige amerikanske statsrente steget 0,8 pct. i løbet af årets første måneder, mens renten i Europa kun steg 0,3 pct. De korte obligationsrenter har været stort set uforandrede.
Det danske realkreditmarked kom under pres i løbet af 1. kvartal. Højere renter og negativ konveksitet, dvs. stigende varighed, når renten stiger, betød, at de lange konverterbare udstederobligationer faldt 3-5 kurspoint. Den stigende varighed gjorde det vanskeligt for markedet at absorbere den løbende udstedelse, og OAS-kreditspændet på de lange 30-årige konverterbare realkreditobligationer blev udvidet med ca. 10 bps. Konverteringsaktiviteten er, i takt med det stigende renteniveau, aftaget markant, hvilket de kommende måneder vil betyde mindre udstedelse.
Kredit: stigende renter har givet modvind og trukket afkastet i negativ retning. Centralbankernes opkøbsprogrammer, hjælpepakker, finanspolitiske stimuli og vaccineudrulning har påvirket kreditmarkedet positivt de seneste måneder. Men også det faktum, at renten og afkastpotentialet på de mere sikre obligationer i bedste fald er tæt på nul, har flyttet investorernes fokus mod high yield segmentet.
Forventningerne til renteudviklingen er, at de korte obligationsrenter stadig vil være forankret i Nationalbankens negative styringsrenter. ECB har lovet, at styringsrenterne forbliver lave i både 2021 og 2022, så derfor forbliver de korte renter i Danmark på det lave niveau. De lange obligationsrenter er derimod pt. negativt påvirket af de internationalt set stigende inflationsforventninger. Udviklingen i inflationsforventningerne har potentiale til at gøre rentekurven mere stejl, dvs. de korte renter forbliver på det lave niveau, mens det opadgående pres på de lange renter kan fortsætte.
Seneste nyheder

Makro: Verdenshandlen begrænses af protektionisme
Investorer antager, at højere told ikke for alvor hæmmer den økonomiske vækst - eller at der alligevel ikke rigtigt nogen, der tror på, at toldforhandlingerne ender i n

Aktier: Investorerne trodser faresignalerne og følger trenden
Investorerne har indstillet sig på, at der kommer et brugbart resultat ud af toldforhandlingerne mellem USA og EU. Det er fortolkningen af de seneste måneders meget positive udvikling i ak

Renter og kredit: Stabilt - og sikker havn, hvis tolduroen fortsætter
Inflationen i Europa er tæt på ECB’s 2% målsætning, hvilket dæmper sandsynligheden for flere rentenedsættelser. Men en fortsat svag udvikling i den europ&aeli

Aktier: Trump skaber usikkerhed og uro på aktiemarkederne
USA’s præsident, Donald Trump, er alligevel ikke så ”aktievenlig” som forventet. Tværtimod skaber den amerikanske handelspolitik stor usikkerhed om den globaliserede handel, der i årtier har medvirket til vækst i verdensøkonomien. Trumps told er reelt en skat på de amerikanske forbrugere, hvilket risikerer at skabe en økonomisk nedtur.
Kontakt os
I er velkomne til at kontakte os, hvis I vil høre mere om, hvad vi kan tilbyde.