
Renter og kredit: Mild pengepolitik trods opadgående inflation
Centralbankerne mener, at stigende inflation er et midlertidigt fænomen forårsaget af engangseffekter i forbindelse med genåbningen. Forventningerne til renteudviklingen er, at de korte danske renter vil være forankret i de negative styringsrenter, mens de lange renter er påvirket af forventninger til vækst og inflation. Derfor er det mest sandsynlige scenarie, at det opadgående pres på de lange renter kommer tilbage senere på året.
Inflationen var i 2. kvartal fortsat det dominerende tema, især i USA hvor forbrugerpriserne i juni steg 5,4%, mens kerneinflationen, hvor der renses for prisudviklingen på fødevarer og energi, steg 4,5%. Reaktionen på obligationsmarkedet har dog været langt mere afdæmpet end i 1. kvartal. Renten på de 10-årige amerikanske statsobligationer, der i 1. kvartal steg med 0,8%-point, faldt tilbage til 1,5%. De 2-årige amerikanske renter steg 0,1 pct. til 0,3%. Der er pt. en tiltro til, at den stigende inflation primært skyldes midlertidige faktorer.
I Europa er inflationen også stigende, men ikke så meget som i USA. I maj steg forbrugerpriserne 2,3%, mens kerneinflationen var 1,3%. Set over første halvår er de 10-årige renter steget omkring 0,5 pct. til nu 0,1% i Danmark, mens de 2-årige statsrenter har været tæt på uforandrede i niveauet -0,5%. Danske realkreditobligationer kom igen under pres, hvor lange 30-årige konverterbare realkreditobligationer har tabt 5-7 pct. i 1. halvår, hvor de udenlandske investorer holdt sig væk. De stigende renter betyder, at konverteringsaktiviteten stort set er gået i stå.
Kursudviklingen på boligobligationerne
Kreditspændene indsnævret fortsat
Kreditobligationerne understøttes fortsat af genåbningsoptimisme, vaccineudrulning, gode regnskaber fra virksomhederne og høj risikoappetit hos investorerne suppleret af den lempelige pengepolitik og det lave alternative afkastpotentiale på bl.a. statsobligationer.
Læs også

Makro: Trump skaber større ravage end forventet
Scenariet med fremgang i verdensøkonomien, faldende inflation og en lempeligere pengepolitik er blevet ødelagt af Trumps handelskrig.

Renter og kredit: Flere rentenedsættelser på vej
Udsigten til finanspolitiske lempelser som konsekvens af den europæiske oprustning giver et opadgående pres på renterne på de lange statsobligationer.

Aktier: Trump skaber usikkerhed og uro på aktiemarkederne
USA’s præsident, Donald Trump, er alligevel ikke så ”aktievenlig” som forventet. Tværtimod skaber den amerikanske handelspolitik stor usikkerhed om den globaliserede handel, der i årtier har medvirket til vækst i verdensøkonomien. Trumps told er reelt en skat på de amerikanske forbrugere, hvilket risikerer at skabe en økonomisk nedtur.

Aktier: Mere forsigtige investorer, mere fokus på værdiansættelsen
Udsigten til lempeligere pengepolitik plejer at understøtte udviklingen i aktiekurserne, så længe vækstforventningerne er positive. Koncentrationsrisikoen på de amerikanske (og dermed globale) aktier kan blive et tema, hvis forventningerne til væksten i IT-sektoren aftager.
Kontakt os
I er velkomne til at kontakte os, hvis I vil høre mere om, hvad vi kan tilbyde.