Sparegrise

Makro: Åbningsfest, når vi er vaccinerede


Økonomerne verden over opjusterer forventningerne til væksten. Vækstlokomotivet er USA, hvor præsident Biden har fået vedtaget en gigantisk finanspolitisk lempelse.

Verden over er vaccinationsprogrammerne i fuld gang. Erfaringerne fra de lande, der er længst fremme, er, at antallet af nye smittede falder i takt med vaccinationerne. Trods bekymring om mutationer og skepsis overfor enkelte af vaccinerne er de indregnede forventninger, at væksten i verdensøkonomien kommer til at opleve en fremgang, der ikke er set i årtier. Forbrugerne har et opsparet forbrugsbehov, der understøttes af finanspolitiske lempelser og lave renter.

Danmarks Nationalbank offentliggjorde i midten af marts en prognose for dansk økonomi (se figuren). Nationalbanken forventer – ligesom mange andre økonomer – at danskerne billedligt talt sidder med håndbremsen trukket, men med speederen helt i bund. Når Danmark åbner helt op igen, kommer der en ketchup effekt i forbruget. Samme billede gælder verden over. IMF har i deres seneste prognose opjusteret deres forventninger til væksten i 2021 i verdensøkonomien til 6 pct. OECD forventer 5,6 pct. Prognoserne er også, at det økonomiske opsving fortsætter i 2022, hvor IMF forventer en global vækst på 4,2 pct.

Opjusteringerne til vækstforventningerne er især på baggrund af udviklingen i USA. Præsident Biden fik vedtaget en gigantisk finanspolitisk lempelse, der svarer til ca. 3 gange produktionsefterslæbet – kaldet for output-gap’et - i kølvandet på coronakrisen.

 

Nationalbankens prognose

 

En vigtig forudsætning for de positive forventninger er, at Centralbankerne verden over fortsætter deres obligationsopkøb, ligesom styringsrenterne fastholdes på de lave niveauer, selv om inflationsforventningerne er stigende. På længere sigt betyder stigende inflation, at der kommer fokus på, hvornår centralbankerne overvejer at ændre på den lempelige pengepolitik.

Kontakt os

I er velkomne til at kontakte os, hvis I vil høre mere om, hvad vi kan tilbyde.