Danske mønter og sedler

Renter og kredit: Høje renter i lang tid

Centralbankerne er formentlig færdige med at hæve renten i denne rentecyklus. Men inflationen falder kun langsomt, så derfor fastholdes en stram pengepolitik, ”higher-for-longer”. Rentekurve er stadig invers, hvilket kan indikere, at der kommer en recession.

Centralbankerne udmeldinger om pengepolitikken

Centralbankerne udmeldinger om pengepolitikken har været meget klar. Hvis den nuværende styringsrente opretholdes tilstrækkeligt længe, vil det bidrage til, at inflationen kan vende tilbage til målsætningen indenfor en overskuelig periode. Der er stadig masser af elastik i formuleringen, men budskabet fra centralbankerne er rimeligt klart; ”higher-for-longer” vil få inflationen ned. Men det er, jf. centralbankernes egne forventninger, først i 2025, at niveauet for inflationen er tilbage på målsætningen. Konsensus er derfor, at det først er i andet halvår af 2024, at centralbankerne begynder at sætte renten ned igen.

Investorerne har indregnet i obligationskurserne, at renterne skal være høje i længere tid. For første gang siden 2011 har renten på den danske 10-årige statsobligation krydset 3%. De højere obligationsrenter tager dog så meget momentum ud af økonomien, at der er øget risiko for recession – især i Europa. Hvis dette scenarie bliver dominerende, vil forventningerne til tidspunktet for, hvornår centralbankerne lemper pengepolitikken blive fremskyndet.

Erhvervsobligationerne er også påvirket af de stigende renter på statsobligationerne, men de lave konkursrater har gjort, at kreditspændene har holdt sig i ro. Aktuelt er kreditspændene på hhv. amerikanske og europæiske udstedelser på 4% og 4,5%. Dermed er den direkte rente på high yield-udstedelserne på hhv. 8,8% og 7,4%.

Relativ stabil makroøkonomiske udvikling

Den relativt stabile makroøkonomiske udvikling har betydet, at konkursraten blandt high yield-selskaberne indtil videre har holdt sig på et lavt niveau. I en lang periode har konkursraten været omkring 2%, hvilket er halvdelen af det normale. Over de seneste måneder er antallet af konkurser dog steget til et normalt niveau omkring 4%. Kreditvurderingsbureauet Moody’s forventer, at konkursraten stiger yderligere hen imod slutningen af året til 4,5% i december for derefter at stige til 4,7% i foråret 2024.

Renteudviklingen på erhvervsobligationer

Renteudvikling på erhvervsobligationer fra 2011 - 2022

 

Kontakt os

I er velkomne til at kontakte os, hvis I vil høre mere om, hvad vi kan tilbyde.